България може да загуби 120 млн. евро за селските райони

Има голям риск тази година България да загуби между 80 и 120 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони. Това става ясно от междинната оценка за нейното изпълнение, изготвена от консултантската компания „Агротек“ (Agrotec), с която „Дневник“ разполага. Средствата са от бюджет 2009 на програмата, а срокът за неговото усвояване изтича в края на тази година. Голям процент фирми, получават европари, а имат средства за инвестиции.

Одиторите откриват фаворизирани сектори в усвояването на евросредства. По най-атрактивната мярка – модернизация на земеделски стопанства, такъв е зърнопроизводството. В същата мярка се открива и много висок процент на т.нар. безполезна подкрепа – евросредства за инвестиции, които фирмите имат ресурс и сами да направят. Този вид проекти са получили 81 млн. евро, или 33.6% от средствата при средно между 10 и 20% в другите страни членки.

Според заключението на доклада от общо 22 мерки само една – за младите фермери, се изпълнява в срок. Сериозен е рискът бюджетите  на 7 мерки да не се оползотворят. Като основен проблем се посочва административният капацитет.

Освен препоръки, насочени към подобряването му, одиторите предлагат България да договори с Брюксел прехвърлянето на 306 млн. евро от непопулярни към атрактивни мерки. София все още не е изпратила официално искане. Процедурата на одобрение обикновено трае 3-4 месеца и ако не е  завършила до началото на приема на нови проекти (най-вероятно от юни), шансовете средствата да се спасят силно намаляват.

източник: онлайн издание на вестник „Дневник“

НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

  1. Ако имате идея, но все още не знаете коя е подходящата за вас програма, възползвайте се от предложената от нас безплатна услуга „УСПЕШЕН СТАРТ” – така ще спестите своето време, ще ни позволите да ви консултираме индивидуално, съобразно вашите потребности и ще получите само информацията, която ви е нужна и е важна за вас.
  2. Ако вече знаете коя е подходящата за вас програма, желаете да пристъпите към изготвяне на проектното предложение и сте решили да ни възложите тази задача, вижте нашето предложение – услуга „ИЗГОТВЯНЕ НА ПРОЕКТ”
  3. Ако вие имате одобрен проект, търсите помощ за управление на неговото изпълнение и сте решили да ни възложите тази задача, вижте нашето предложение – услуга „УПРАВЛЕНИЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ”
This entry was posted in Актуални новини по Програма за развитие на селските райони and tagged , , , , , , , , , , , , .

Коментарите са затворени.