Разплащат 600 млн. лв. по ОП „Конкурентноспособност“ до края на годината

Около 600 млн. лв. ще бъдат разплатени до края на годината по Оперативна програма „Конкурентоспособност“, съобщи във Велико Търново министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

По думите му до края на годината ще бъдат усвоени 40% от средствата по програмата, а до 2015 г. трябва да бъдат разплатени всички средства.

До края на годината ще бъдат открити процедури за всичките 1 милиард и 200 млн. евро по Оперативна програма „Конкурентоспособност“, каза още Трайков.

В момента има компании, които са спечелили проекти, одобрени са, но имат проблеми с осигуряване на собствени средства за съфинансиране, добави той. Затова Министерството на икономиката въвежда допълнителни мерки за облекчение на фирмите при кандидатстването за европейски пари, като един от финансовите инструменти ще е договаряне на по-ниска лихва за фирмените кредити.

Нова схема по Оперативната програма „Конкурентоспособност“ е договорена с Европейската банка за възстановяване и развитие. По нея ще бъдат предоставени 200 млн. лв. за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и енергийно спестяване в индустрията. Допълнително към тези средства Европейската банка добавя и свой ресурс от 200 млн. лв., уточни министър Трайков.

Във Велико Търново Трайчо Трайков посети четири фирми, реализирали проекти по ОП „Конкурентоспособност“. Две от тях са усвоили средства по процедури за технологична модернизация на малки и средни предприятия.

източник: интернет страницата на Dariknews

НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

  1. Ако имате идея, но все още не знаете коя е подходящата за вас програма, възползвайте се от предложената от нас безплатна услуга „УСПЕШЕН СТАРТ” – така ще спестите своето време, ще ни позволите да ви консултираме индивидуално, съобразно вашите потребности и ще получите само информацията, която ви е нужна и е важна за вас.
  2. Ако вече знаете коя е подходящата за вас програма, желаете да пристъпите към изготвяне на проектното предложение и сте решили да ни възложите тази задача, вижте нашето предложение – услуга „ИЗГОТВЯНЕ НА ПРОЕКТ”
  3. Ако вие имате одобрен проект, но не разполагате с капацитет и търсите помощ за управление на неговото изпълнение и сте решили да ни възложите тази задача, вижте нашето предложение – услуга „УПРАВЛЕНИЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ”
This entry was posted in Актуални новини по ОП "Конкурентоспособност" and tagged , , , , , , , , , , , , .

Коментарите са затворени.