Е-кандидатстването по европрограмите щяло да работи от средата на годината

Електронното кандидатстване и отчитане на проектите по оперативните програми ще е факт от средата на годината. Това каза министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Според него това ще бъде една от основните мерки за опростяване на процедурите по кандидатстване. Дончев говори по време на дискусия за подобряването на конкурентоспособността на икономиката чрез парите от ЕС, организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Института за икономическа политика.

В момента проектите по оперативните програми се подават лично и на хартия, като все пак информацията се предоставя и на електронен носител. По същия начин – на хартия и лично, се отчита и изпълнението.

Дончев не уточни дали електронното подаване на документите, което трябва да улесни и ускори работата по проектите, ще важи за всички програми. „Става въпрос за доразработване на модул към системата за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС (ИСУН), като, доколкото знам, първо е-кандидатстването ще бъде въведено пилотно по една програма“, каза Жулиета Хубенова, съветник на министъра на икономиката Трайчо Трайков по програмата „Конкурентоспособност“, управлявана от ведомството. Тя добави, че все още не е наясно дали програмата, която е основната за проекти на бизнеса, ще бъде включена в експеримента.

„Искаме да се въведе не само електронно подаване на документи, но и целият документооборот да става по този начин. В момента получаваме на хартия информацията кой експерт от коя териториална дирекция е проверил проекта и какви препоръки е дал“, каза Хубенова. Тя добави, че това утежнява и контрола за това дали администрацията спазва сроковете за проверка, което пък бави усвояването на средствата.

„Електронната обработка на документите трябва да се въведе възможно най-бързо“, каза председателят на съвета на директорите на „Елана финансов холдинг“ Камен Колчев, който е и член на управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Според него обаче е нужна и промяна на манталитета на администрацията, която да не гледа на бизнеса като на потенциален престъпник. „Ясно е, е няма да успеем да използваме всички средства от европейските фондове, но е важно какво правим за следващия програмен период“, каза още той.

„За следващия програмен период (2014 – 2020 г.) се предвижда създаването на единна агенция за развитие, която да обединява всички управляващи органи по оперативните програми. В същото време в шестте региона за планиране ще бъдат разположени междинните звена, които ще разпределят средствата за съответния район. Така ще се подобри координацията и няма да се стига до конкуренция между малки и големи общини“, обясни зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Идеята беше представена преди време и от министър Дончев.

източник: интернет страницата на вестник „Дневник“

This entry was posted in Актуални новини по Европейски програми and tagged , , , , , , , , , , , , , .

Коментарите са затворени.