България поиска от ЕК прехвърляне на 304 млн. евро между мерки в програмата за селските райони

България е изпратила официално искане до ЕК да бъдат прехвърлени 304 млн. евро от мерки с нисък интерес към такива, чиито бюджети вече са изчерпани. Това съобщиха от министерството на земеделието и храните.

Според искането на страната 141,7 млн. евро трябва да бъдат насочени към мярката за модернизиране на земеделски стопанства, 122, 7 млн. евро- към тази за изграждане на инфраструктура в селските райони, а други 40 млн. евро- за проекти за млади фермери.

Средствата ще бъдат взети от други седем мерки, които към момента или не са стартирали или няма интерес, казаха от земеделското министерство.

Според плана 12,5 млн. евро трябва да дойдат от схемата за подобряване на икономическата стойност на горите. Предвижда се 88 млн. евро да бъдат взети от мярката за полупазарни стопанства, а 32, 5 млн. евро- от агроекологичните плащания. Бюджет от 73,8 млн. евро от средствата за техническа помощ също трябва да бъдат преразпределени. Останалите средства ще бъдат прехвърлени от двете нестартирали въобще мерки- сътрудничество за създаване на нови продукти и технологии в селскостопанския и хранителен сектор, както и възстановяване на селскостопанския потенциал, разрушен от природни бедствия. Техният общ бюджет е 36 млн. евро.

Други 61,4 млн. евро ще дойдат от приключилата вече подготвителна мярка за придобиване на умения и постигане на обществена активност при подготовката на местни стратегии, сочи планът на земеделското министерство.

Процедурата за одобрение на прехвърлянето на средства трае 4 месеца като срокът може да бъде удължен в случай, че ЕК има въпроси по искането. Това ще бъде седмата промяна на програмата, по която до 1 април са усвоени малко под 20% от средствата или 1, 3 млрд. лв.

източник: интернет изданието на вестник „Дневник“

НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

  1. Ако имате идея, но все още не знаете коя е подходящата за вас програма, възползвайте се от предложената от нас безплатна услуга „УСПЕШЕН СТАРТ” – така ще спестите своето време, ще ни позволите да ви консултираме индивидуално, съобразно вашите потребности и ще получите само информацията, която ви е нужна и е важна за вас.
  2. Ако вече знаете коя е подходящата за вас програма, желаете да пристъпите към изготвяне на проектното предложение и сте решили да ни възложите тази задача, вижте нашето предложение – услуга „ИЗГОТВЯНЕ НА ПРОЕКТ”
  3. Ако вие имате одобрен проект, но не разполагате с капацитет и търсите помощ за управление на неговото изпълнение и сте решили да ни възложите тази задача, вижте нашето предложение – услуга „УПРАВЛЕНИЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ”
This entry was posted in Актуални новини по Програма за развитие на селските райони and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Коментарите са затворени.