Процедури за над 405 млн. евро по ОП „Конкурентоспособност“ за следващата година

За технологична модернизация бизнесът ще разчита на близо 266 млн. евро

През следващата година Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще обяви 10 процедури по оперативна програма „Конкурентоспособност“ на стойност 405 071 431 евро, съобщи министър Трайчо Трайков в интервю за БТА.

Ключът към растежа на икономиката ни е в повишаването на конкурентоспособността,  иновациите са много важни и именно по ОП „Конкурентоспособност“ държавата ще може да насърчи развойната дейност и инвестициите в иновации, категоричен е Трайков.

Като приоритетните области за иновации той посочи информационните, еко- и енергоспестяващи технологии, технологии свързани със здравето. За тях ще има нови схеми по програмата, предвиждаме и нов закон за иновациите, който превръща Националния иновационен фонд в институция за дългосрочна политика. Вече се присъединихме към европейската инициатива „Еврика“ и съвместната програма „Евростарс“, отбеляза министърът.

Бизнесът ще може да разчита на 265 837 780 евро за технологична модернизация, покриване на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление, както и за създаване на регионални бизнес инкубатори. В тази сума се включват и очакваните от фирмите процедури за въвеждане на енергоспестяващи технологии и възобновяеми енергийни източници, информира министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

За развитие на научноизследователска и развойна дейност от предприятията, изграждане на технологични паркове, развитие на приложните изследвания в българските изследователски организации и създаване на иновационна мрежа са предвидени 90 млн. евро.

За институционални бенефициенти на програмата са предвидени 49 233 651 евро.
Средствата ще бъдат насочени за укрепване на международните пазарни позиции на българската икономика.

Трайков посочи, че прилагането на плана за намаляване на административната тежест с 20 на сто до края на 2012 г. ще спести 26 млн. лева разходи за бизнеса от такси и време. Правим преглед на нови 20 нормативни акта, от който очакваме да намалим с още поне 15 на сто разходите за компаниите. Искам всички да са наясно, че сме съюзник, а не бариера пред бизнеса, заяви той.

източник: Project Media

НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

  1. Ако имате идея, но все още не знаете коя е подходящата за вас програма, възползвайте се от предложената от нас безплатна услуга „УСПЕШЕН СТАРТ” – така ще спестите своето време, ще ни позволите да ви консултираме индивидуално, съобразно вашите потребности и ще получите само информацията, която ви е нужна и е важна за вас.
  2. Ако вече знаете коя е подходящата за вас програма, желаете да пристъпите към изготвяне на проектното предложение и сте решили да ни възложите тази задача, вижте нашето предложение – услуга „ИЗГОТВЯНЕ НА ПРОЕКТ”
  3. Ако вие имате одобрен проект, но не разполагате с капацитет и търсите помощ за управление на неговото изпълнение и сте решили да ни възложите тази задача, вижте нашето предложение – услуга „УПРАВЛЕНИЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ”
This entry was posted in Актуални новини по ОП "Конкурентоспособност" and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Коментарите са затворени.