С 200 млн. евро по „Конкурентоспособност“ ще се прави фонд за кредитиране на бизнеса | Агенцията за малки и средни предприятия се слива с управляващия орган по програмата

Фонд за кредитиране на бизнеса с капитал от 200 млн. евро ще заработи до края на годината. Средствата идват от неусвоените пари по оперативна програма „Конкурентоспособност“ основно за иновации, съобщи зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов пред депутатите от парламентарната комисия по еврофондовете.

По думите на Ангелов, който отговаря за оперативната програма, България има принципното „да“ на Европейската комисия за инициативата.

Най-късно до есента се планира да бъдат избрани банките, а до края на годината или началото на следващата те вече да започнат да отпускат кредитите за бизнеса.

Заеми ще се дават само за инвестиции

Кредити за оборотни средства няма да се дават, посочи Ангелов. Той уточни, че програмата няма да иска лихви върху отпуснатите средства, колко ще начислят банките е трудно да се каже, но зам.-министърът прогнозира, че те няма да са повече от 5-6%.

Със създаването на новия фонд бизнесът ще може да разчита на общо 940 млн. евро за кредитиране, отбеляза зам.-министър Ангелов. Другите средства идват от фондовете, създадени по инструмента „Джеръми“ (200 млн. евро).

Още 350 млн. евро за фирмите идват по мярката за енергийна ефективност на предприятията чрез ЕБВР, като банката дава  до 150 млн. евро, а от „Конкурентоспособност“ идват 200 млн. евро. Той е пилотен проект целия ЕС и ако моделът е успешен, ще бъде приложен и в останалите страни членки през следващия програмен период, отбеляза Ангелов.

Целта е до края на годината да бъдат отворени всички схеми по „Конкурентоспособност“ за договаряне, като най-късно до пролетта на 2012 г. да бъде договорен целият ресурс, каза Грета Добрева, ръководител на програмата. Бюджетът й е над 2.2 млрд. лв., като към 15 май са договорени 590 млн., а разплатени 464 млн. лв., показват данните в публичния модул за евросредствата ИСУН.

Малко по-различни бяха представените данни пред депутатите. Според Жулиета Хубенова, съветник на министъра на икономиката Трайчо Трайков, договорените средства са над 423 млн. евро (830 млн. лв.). Целта за 2011 г. е да бъдат разплатени 80 млн. евро по проекти.

Преструктуриране на администрацията на програмата

„Конкурентоспособност“ е другата генерална промяна, която се прави, посочи зам.-министър Ангелов. Междинното й звено – Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, се слива с управляващия орган на програмата и той вече ще се нарича Център за иновации и конкурентоспособност.

Това също трябва да стане най-късно до есента, за да може промяната да бъде одобрена на предстоящия мониторингов комитет в края на годината. Целта на промяната е да се ускори процесът по усвояването на средствата. Със сливането на двете структури ще се намали и бюрокрацията, ще има съкращения и на общата администрация, обясни Ангелов.

Освен това се създава единна Агенция за инвестиции и експорт. Тя ще обедини сегашната Агенция за инвестиции заедно със звеното в Агенцията за малки и средни предприятия, което се занимава с представянето на услуги на бизнеса да излезе на чужди пазари.

Предвижда се и създаването на иновационен фонд, който ще бъде свързващото звено между науката и бизнеса, посочи Ангелов. По думите му новото е, че със средствата от фонда ще бъдат създадени три иновативни високотехнологични парка. Всичко това трябва да се случи до края на годината или най-късно до началото на 2012 г.

Електронно обслужване

Изцяло сме за електронното подаване и отчитане на документите по програмата, каза Грета Добрева в отговор на въпрос на Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара. Тя обеща електронното обслужване на бенефициентите да стане факт за процедурите, които предстои да бъдат отворени до края на годината.

Очакваният ефект ще бъде по-бързата обработка на документите и ускоряване на процеса. Управляващият орган вече е успял да съкрати времето за верифициране на едно плащане от 60 на 40 дни, отчете още Добрева. Има подобрение в темпа на разплащане по програмата, каза Колев. Той посочи, че парите вече се получават в рамките на 3 месеца, което не създава проблеми на бизнеса с банките.

Все още обаче има какво да се желае по отношение на съкращаване на времето от кандидатстването по програмата до получаването на първото плащане, отбеляза Колев. Вече има създадена работна група между управляващия орган на програмата и бизнеса за постоянен диалог.

източник: интернет издание на вестник „Дневник“

This entry was posted in Актуални новини по ОП "Конкурентоспособност" and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Коментарите са затворени.