Схеми за енергийна ефективност/зелена индустрия/ тръгват от септември

Зелени проекти на големи фирми ще получат финансиране по нова схема по оперативната програма „Конкурентоспособност“. Процедурата е с бюджет 78.2 млн. лв. и ще бъде открита през септември, съобщиха от министерството на икономиката. Освен нея до края на годината ще бъдат отворени седем нови схеми по програмата за 500 млн. евро, с което ще бъде изчерпан бюджетът й.

Процедурата за зелена индустрия е за проекти, свързани с производството на продукти, годни за рециклиране, по-ефективно използване на отпадъчните продукти и подобряване на енергийната ефективност на предприятията. Схемата е само за големи предприятия, които имат нетни приходи от поне 5 млн. лв. за последната финансова година.

Одобрените ще получат между 1 млн. лв. и 4 млн. лв. за осъществяването на проектите си. Сумата може да е до 50% от общия бюджет на проекта, като останалите средства трябва да бъдат осигурени от кандидата. Средствата могат да се използват за купуване на ново оборудване, което работи с по-малко енергия, на техника за производство на рециклируеми продукти или за преработка на отпадъци.

Средства ще се дават и за оползотворяване на отпадъчната при производството топлина, за въвеждане на системи за отопление, използващи възобновяеми източници, за подобряване на енергийните системи.

По оперативната програма има възможност малки и средни предприятия също да кандидатстват за проекти, свързани с енергийната ефективност. Те могат да бъдат само за по-енергоспестяващо оборудване или това оборудване да бъде комбинирано с енергоефективни подобрения на помощението, в което се работи.

източник: интернет страниците на вестник „Дневник“ и DarikFinance

Вижте повече за предстоящите процедури по ОП „Конкурентоспособност“

НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

  1. Ако имате идея, но все още не знаете коя е подходящата за вас програма, възползвайте се от предложената от нас безплатна услуга „УСПЕШЕН СТАРТ” – така ще спестите своето време, ще ни позволите да ви консултираме индивидуално, съобразно вашите потребности и ще получите само информацията, която ви е нужна и е важна за вас.
  2. Ако вече знаете коя е подходящата за вас програма, желаете да пристъпите към изготвяне на проектното предложение и сте решили да ни възложите тази задача, вижте нашето предложение – услуга „ИЗГОТВЯНЕ НА ПРОЕКТ”
  3. Ако вие имате одобрен проект, търсите помощ за управление на неговото изпълнение и сте решили да ни възложите тази задача, вижте нашето предложение – услуга „УПРАВЛЕНИЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ”
This entry was posted in Актуални новини по ОП "Конкурентоспособност" and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Коментарите са затворени.