Реформата в усвояването на Евросредства – специален закон и един Управляващ орган

Предвижда се изграждане на 6 междинни звена на териториален принцип, които ще работят по всички оперативни програми
Реформата в усвояването на средствата от ЕС предвижда изработване на специален закон и сформиране на един Управляващ орган за всички оперативни програми. Това каза министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев пред журналисти днес.

Той отбеляза, че не е необходимо да има отделни управляващи органи за всяка програма, както е досега, тъй като процесите в тях са сравнително еднотипни.

Предвижда се изграждане на 6 междинни звена на териториален принцип, които ще работят по всички оперативни програми. Те ще са разпределени в шестте района на планиране, като не е задължително да са в центровете на районите. По думите на Дончев създаването на нови структури не означава, че ще се назначават нови служители. Идеята е част от експертите, които работят в столицата да се преместят във вътрешността на страната. Мотивация за преместването на служителите ще бъде тяхното заплащане, тъй като няма как да им се заплащат командировъчни или други допълнителни бонуси, коментира той, цитиран от БТА.

Половината от администрацията по фондовете ще замине по районите за планиране, добави министърът. Моделът на заплащане трябва да бъде реорганизиран така, че да отчита работата и постиженията на съответния служител. Системата трябва да е готова през тази година и промените да започнат поетапно да се прилагат. Те обаче ще започнат да действат през следващия програмен период.

Това по думите му се прави с цел да не се блокира системата за половин година, каквото ще се случи, ако се приложи изведнъж. Не е ясно все още и какъв ще бъде статутът на единствения Управляващ орган – агенция, министерство или звено към МС, каза министърът, като отбеляза, че са най-близо до идеята да бъде агенция.

източник: Project Media

This entry was posted in Актуални новини по Европейски програми and tagged , , , , , .

Коментарите са затворени.