От 14 май се кандидатства по схемата за енергийна ефективност

От 14 май започва кандидатстването по схема ,,Eнергийна ефективност и зелена икономика’’, която се реализира съвместно от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и Еропейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това съобщи министърът на икономиката Делян Добрев на официалното представяне на схемата днес.

По схемата от ОП „Конкурентоспособност“ се отпускат 150 млн. евро. ЕБВР предоставя кредитна линия на шест български банки – „Алианц Банк България“, „ДСК Банк България“, „МКБ Юнионбанк“, „Прокредит Банк България“, „Райфайзен Банк България“ и „УниКредит Булбанк“, в размер на 50-150 млн. евро за мостово финансиране на проектите.

Според Добрев съчетаването на кредитната линия на ЕБВР със субсидията по оперативната програма подпомага успешната реализация на проектите. Министърът коментира, че през последните години е имало случаи на спечелени проекти, от които компаниите е трябвало да се откажат заради липса на съфинансиране.

Двама асистенти по програмата – технически и асистент по верификацията, трябва да съдействат за значително ускоряване на усвояването на средствата. Стойността на всеки отделен проект е до 2 млн. лева. Компаниите могат да получат между 30 и 50% субсидия. По предварителни изчисления от новата схема могат да се възползват около 1000 фирми в България.

„С тази програма намаляваме административната тежест за бизнеса, повишаваме качеството и бързината на оценяване на проектите и ползваме ноу-хау от ЕБВР, която е водеща институция в областта на енергийната ефективност“, каза Делян Добрев.

„Най-евтината енергия е спестената енергия“, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че българската икономика е пет пъти по-енергийно интензивна в сравнение със средното равнище в ЕС. Един реактор на АЕЦ „Козлодуй“ работи, само за да покрие загубите, коментира премиерът. По неговите думи, ако спестим 1000 мегаватчаса електроенергия, това се равнява на 10-11 млрд. лева според цената, която консултантът HSBC е дал за „Белене“.

„Подпомагането на енергийната ефективност е един от ключовите приоритети на ЕВБР“, заяви управляващият директор на ЕБВР за Централна и Югоизточна Европа Жан-Марк Петершмит. „Чрез реализацията на програмата съвместно с МИЕТ ние подпомагаме повишаването на конкурентоспособността на българската икономика“, допълни още той.

източник: делови портал Econ.bg

Прочетете повече за процедура BG161PO003-2.3.02 „Енергийна ефективност и зелена икономика”.

НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

  1. Ако имате идея, но все още не знаете коя е подходящата за вас програма, възползвайте се от предложената от нас безплатна услуга „УСПЕШЕН СТАРТ” – така ще спестите своето време, ще ни позволите да ви консултираме индивидуално, съобразно вашите потребности и ще получите само информацията, която ви е нужна и е важна за вас.
  2. Ако вече знаете коя е подходящата за вас програма, желаете да пристъпите към изготвяне на проектното предложение и сте решили да ни възложите тази задача, вижте нашето предложение – услуга „ИЗГОТВЯНЕ НА ПРОЕКТ”
  3. Ако вие имате одобрен проект, търсите помощ за управление на неговото изпълнение и сте решили да ни възложите тази задача, вижте нашето предложение – услуга „УПРАВЛЕНИЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ”
This entry was posted in Актуални новини по ОП "Конкурентоспособност" and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Коментарите са затворени.