Плащанията по програма „Конкурентоспособност“ ще бъдат улеснени

Кандидатстването и плащанията по оперативна програма „Конкурентоспособност“ (ОПК) ще бъдат опростени, а служителите, които бавят оценката на проектите – наказвани. Това обеща министърът на икономиката Делен Добрев по време на среща с представители на Българския форум на бизнес лидерите.

Повече правомощия за регионалните звена

Регионалните звена, които работят по ОПК, да могат да одобряват минимални разходи под определен фиксиран праг по европейските проекти. Това е една от идеите за опростяване на плащанията по програмата, които целят да подобрят и цялостното й представяне, информира министърът, цитиран от БТА.

Към момента разходите се одобряват само на централно ниво - от новосъздадената централна структура „Европейски фондове за конкурентоспособност“, която обедини звената, отговарящи за програмата в рамките на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Министерството на икономиката. Целта на реорганизацията бе да се опрости работата по ОПК и да се подобрят резултатите по нея.

Как да стане по-лесно

В момента се обмисля как да се подобри не само процеса на плащане, но и този на кандидатстване, например като се намали броя на изискваните документи.

Фирмите са регистрирани в Търговския регистър, комисията за оценка може да получи информация от регистъра и, грубо казано, да може да се кандидатства само с една апликационна форма, поясни министърът, цитиран от БТА. Когато проектът премине през комисията по оценка, и ако бъде одобрен, едва тогава от компанията да се изискват всички останали документи, включително декларациите за държавна помощ, допълни той.

Към момента вече са предприети и няколко конкретни стъпки, които са резултат от сливането на двете административни структури, отговарящи за ОПК. Подписите, които са нужни за одобряването на един отчет, бяха намалени почти два пъти – от около 24-30 на 12. Това трябва да доведе до намаляване на бюрокрацията и свиване на сроковете за оценка на проектите, обяви при представянето на реорганизацията преди седмици Добрев. Тогава той коментира, че предстои и ревизия на схемите, които са с ниска ефективност и към които има особено голям интерес.

Забавяне и наказание

Министърът на икономиката заяви днес и че е разпоредил, ако комисията за оценка на проектните предложения не завърши дейността си в рамките на предвидения по регламент 3-месечен срок, да има санкции. Предвижда се ръководителят на главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ да подготви доклад с мотивите и предложение за наказание на членовете на комисията.

източник: http://www.capital.bg

НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

  1. Ако имате идея, но все още не знаете коя е подходящата за вас програма, възползвайте се от предложената от нас безплатна услуга „УСПЕШЕН СТАРТ” – така ще спестите своето време, ще ни позволите да ви консултираме индивидуално, съобразно вашите потребности и ще получите само информацията, която ви е нужна и е важна за вас.
  2. Ако вече знаете коя е подходящата за вас програма, желаете да пристъпите към изготвяне на проектното предложение и сте решили да ни възложите тази задача, вижте нашето предложение – услуга „ИЗГОТВЯНЕ НА ПРОЕКТ”
  3. Ако вие имате одобрен проект, търсите помощ за управление на неговото изпълнение и сте решили да ни възложите тази задача, вижте нашето предложение – услуга „УПРАВЛЕНИЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ”
This entry was posted in Актуални новини по ОП "Конкурентоспособност" and tagged , , , , , , , , , , , .

Коментарите са затворени.