Министър Томислав Дончев: До 2013 г. България трябва да е готова с договора за партньорство с ЕС, със Закона за управление на европейските средства и с текстовете на всички оперативни програми

До 2013 г. България трябва да е готова с договора за партньорство с ЕС, със Закона за управление на европейските средства и с текстовете на всички оперативни програми. Тези три основни приоритета открои министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев в изказването си на Международната Конференция на тема: „Използване на средствата от ЕС: Национални приоритети. Опитът на Полша“.

Според министър Дончев бъдещият Закон за управление на средствата от ЕС трябва да кодифицира процеса на използването на европейските фондове и да даде яснота, устойчивост и сигурност за всеки един участник в системата. Министърът по управление на средствата от ЕС за пореден път посочи, че едно от най-големите предизвикателства пред България е до края на 2013 г. да съумее да усвои толкова от европейските фондове, колкото е усвоила от 2007 година досега. Той прогнозира, че истинските трудности ще дойдат от съчетаването на всички тези ангажименти с навлизането на програмирането в зряла фаза. Томислав Дончев изрази надежда, че до края на годината ще бъдат приети новите регламенти, по които да се работи.

В хода на дискусиите изявени експерти от Полша споделиха опита на страната си и научените уроци от използването на средствата от ЕС. Гости на конференцията бяха представители на правителството на България, посланиците на страните-членки на ЕС, народни представители, представители на общини, областни администрации, бизнес сектора и на неправителствените организации.

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев беше домакин на Международната конференция, която се проведе в УНСС. Съорганизатори на форума бяха посолството на Република Полша и списание „Фондове, програми, проекти“.

източник: Единен информационен портал на Структурните фондове на ЕС

This entry was posted in Актуални новини по Европейски програми and tagged , , , , , , , , , , , , .

Коментарите са затворени.