Д. Добрев: Смятаме да наддоговорим ОП „Конкурентоспособност“ с около 5 до 7-8 %

Смятаме да наддоговорим Оперативната програма „Конкурентоспособност“ с около 5 до 7-8%, за да може ако в последния момент има компании, които се откажат от своите проекти, отново да успеем да усвоим на 100% програмата.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Пловдив, където откри Единадесето заседание на Комитета за наблюдение на програмата, съобщиха от МИЕТ. До края на годината ще бъдат постигнати 84% договорени средства. Той уточни, че през последните месеци в сметките на фирмите реално са постъпили между 40 и 50 млн. лева всеки месец.
Според министър Добрев за 6 месеца са разплатени повече средства отколкото за 6 години от старта на Оперативната програма. Темпото, с което се работи е добро и сме уверени, че към средата на следващата година тази програма ще е една от най-добре работещите в България“, заяви министърът.
Той посочи, че през последните 7 месеца са се ускорили окончателните и междинните плащания към фирмите – миналата година те са отнемали 3,4 или 6 месеца, сега това се случва до 40 дни. Имаме и доста случаи, в които плащанията се извършват до 20-тия ден, поясни още Делян Добрев. Общо 492 договори на стойност 349 776 089 евро са сключени за периода 1 май – 30 ноември 2012 г. по Оперативна програма „Конкурентоспособност“.
Министър Добрев заяви, че се планира в следващия програмен период на Оперативна програма „Конкурентоспособност“ да се приложи ваучерният подход за иновативни технологии. Той уточни, че се обмисля дали ваучерната схема не би могла да се приложи пилотно още и през този програмен период. Тя предвижда компаниите да получат ваучери за иновации или за информационни и комуникационни технологии, с които те да поръчат в някое научно звено това, което им необходимо. Според Добрев това е най-правилния начин, тъй като се гарантира, че иновациите, които ще се създадат, са тези, от които бизнесът има нужда.
Представителят на Европейската комисия Реналдо Мандметс отчете постигнатите резултати и напредъка по Оперативната програма. Той посочи за пример ускорените темпове на плащания към фирмите, добрата комуникация между Управляващия орган и фирмите и ефективността в изпълнението на целите на програмата. Мандметс отбеляза, че 90 % от производството на компаниите, които е посетил у нас, се изнася. С проектите по програмата фирмите не само че не съкращават персонал, но и увеличават работните си места, посочи представителят на ЕК. Реналдо Мандметс определи новата ваучерна схема за плащания като лесна за менажиране и заяви, че фирмите проявят особен интерес към нея.

източник: БГНЕС

This entry was posted in Актуални новини по ОП "Конкурентоспособност" and tagged , , , , , , , , , , , , , , , .

Коментарите са затворени.