Агенция ще отговаря за европейските пари по оперативните програми от 2014г

„Не е работа на политиците да бъдат инвеститори“. Това каза в Добрич министърът по управление на средствата от Европейския съюз /ЕС/ Томислав Дончев, който участва в бизнес семинар „България-Унгария- мостовете от миналото към европейското бъдеще“. Той уточни, че се обсъжда създаване на агенция, която да е с функции на универсален управляващ орган за всички финансови инструменти по оперативните програми. Позицията на министъра е, че новата структура ще намали административния персонал. По думите му сега администрацията в различните министерства извършва едни и същи дейности.

Агенцията ще е неполитизиран орган, тъй като няма да е в състава на министерството. Тя ще управлява средствата през следващия програмен период, който започва от 2014 г. Концепцията за структурирането й е еволюция на сегашни структури. Важни части в нея ще са междинни звена на териториален принцип, за да се пести пътуване до столицата за всеки възникнал въпрос.

„До моите уши не е стигнало, нито съм получавал официална кореспонденция от Европейската комисия за наказания, свързани с корупционни схеми“, каза още министър Дончев в задочен диалог с лидера на „Ред, законност и справедливост“ Яне Янев, който предупреди за предстоящи санкции заради нарушения при директните плащания. По думите на министъра последната тема, която е визирала Министерството на земеделието, са наложените наказания по САПАРД. „Там има много стари случаи, които трябва да бъдат затворени. Има случаи на отписани фирми и общини от книгата на длъжниците. Някои от тях имат съдебно решение, което към момента ги оневинява. Преди десетина дни изпратих писмо до ДФ Земеделие да ми предоставят ясен план за начина по който ще приключат случаите по САПАРД. Смисълът е, който е невинен – да му се плати“, каза още министър Дончев.

„Създаваме компенсационен фонд не да правим тотална амнистия, целта е да не допускаме в една община през следващите 10 години да не могат да сменят една крушка, тъй като санкциите им са почти колкото годишния бюджет“, обясни министър Дончев идеята за новия фонд, който трябва да заработи през май. Той уточни, че няма да бъде компенсирана цялата сума, но избегна отговора какви ще са критериите при отпускане на средствата и очаква ли напрежение преди изборите.

източник: интерент изданието на вестник Дневник

This entry was posted in Актуални новини по Европейски програми and tagged , , , , , , .

Коментарите са затворени.