Законът не позволява ЕК да управлява директно регионалните фондове в България

Европейската комисия не обмисля директно да управлява регионалните фондове в Гърция, България и Румъния. Това заяви в интервю за предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус” Тон ван Лиероп – говорител на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан. Лиероп поясни, че предложение за такъв начин на управление на еврофондовете е направено от европейски депутат, но това не е възможно. „Законът не го позволява. А и ние сме на мнение, че подобна стъпка не е в духа на политиката на единство. Имаме система на управление, в която регионите и страните-членки избират и осъществяват проекти, като Европейската комисия се явява партньор. ЕК финансира част от проектите. Това, което е възможно, но трябва да стане след изричната молба на страната-членка, е ЕК да помогне технически. Ако някоя страна каже:„Имаме проблеми, защото администрацията трябва да се адаптира към европейската система, трябва да се адаптира към начина, по който се изпълняват и осъществяват проектите, тогава разбира се ние можем да сме готови да помогнем с техническата част, да помогнем с обучението. Можем да помогнем и с осъществяването на проекта, но това трябва да стане само и единствено, ако страната-членка изрично го изиска”, поясни Тон ван Лиероп.
Той допълни, че България не е искала такава техническа помощ. В миналото експерти от Световната банка и Европейската инвестиционна банка са асистирали на българските власти под някаква форма за техническа помощ. Но нови искания за техническа помощ от страна на България няма.
Тон ван Лиероп посочи още, че България се справя по-добре с усвояването на европейските фондове. „Виждаме, че през последната година и даже малко повече от година, има напредък в усвояването на средствата. Размерът на усвоените средства нараства и ние сме много радостни от това. Мислим, че новият министър, който беше назначен, за да се справи с промените, се приспособи. Така че усвояването се увеличава това е добре”, коментира той.

източник: информационна агенция Фокус

This entry was posted in Актуални новини по Европейски програми and tagged , , , , , , , , .

Коментарите са затворени.